De eerste groene circulaire schuur
Hij is klaar: de circulaire groene schuur. Deze natuur-inclusieve berging vraagt 9 m2 grondoppervlak en geeft je er 20,5 m2 groen voor terug. De wanden zijn groen, het dak is groen. Iedere berging geeft de natuur extra ruimte. Maar er is meer.
Van rest plastic naar bloembak
Met iedere berging redden we 1.080 kg plastic restmix afval van de verbranding. We maken er stapelbare bloembakken van, die de wanden vormen. Daarmee voorkomen we de uitstoot van circa 1.836kg CO2. We geven bovendien 525 kg afvalhout een tweede leven als kozijn en steunbalk. Door plastic afval en oud hout te hergebruiken voorkomen we de productie en het transport van nieuwe bouwmaterialen. Ook dat scheelt flink in de CO2 footprint. De 245 planten en het groene dak stimuleren de biodiversiteit. Om het kort samen te vatten: deze natuur-inclusieve berging is gewoon vetgroen en duurzaam.
Installatie
De schuur stond in 2 uur overeind! Dat ging zo snel, omdat het een modulair klik systeem is. Snel en simpel dus. De schuur staat nog wel op een betonnen plaat, want de muren zijn gevuld met aarde vrij zwaar. Het dak van de schuur is ook voor een deel nog van reguliere producten als bitumen. Daarin zijn nog stappen te maken.
Bewatering
Een automatisch beregen-systeem zorgt dat ook de tijdens de warme zomerdagen de planten voldoende water hebben. Het regenwater dat wordt opgevangen op het dak, leiden we langs de beplanting. Zo hoef je zo min mogelijk (drink)water te geven aan de planten.
Bewoners zijn blij
De bewoner is erg blij met de schuur en heeft zin om van de plantjes te genieten. In principe hoeft ze heel weinig onderhoud uit te voeren. De planten zijn gekozen op ‘makkelijk in onderhoud’ en krijgen automatisch water. Volgend jaar komen we bij haar terug om te kijken hoe de groene schuur erbij staat.
Kosten en toekomst van de groene schuur
Een goede houten schuur is natuurlijk al grotendeels biobased, maar houten schuren vergen wel onderhoud. We bouwen ook met steen, maar dat is weer niet circulair. Circulair-plastic-schuren zijn vrijwel onderhoudsvrij. De kosten voor een savelodge schuur zijn momenteel aan het dalen, in deze casus was de schuur ongeveer 15% duurder dan een reguliere schuur. Daarbij komt wel dat je flink wat extra groen oppervlakte creëert dat de tuin flink kan verkoelen. We gaan kijken naar de verdere schaalbaarheid van deze schuur. In de nieuwbouw kan dit namelijk best een impact maken. Daar waar we eengezinswoningen bouwen leveren we meestal ook een schuur bij opschaling kunnen de prijzen mogelijk dalen. Dan ligt de keuze mogelijk voor de hand.